tisdag 8 mars 2011

Vad händer om jag inte betalar på mitt lån?


Det finns olika vägar en bank eller ett finansbolag kan gå för att få betalt för sin fordran (ditt lån). Oftast börjar man med att skicka ut påminnelser och därefter kravbrev. Betalar du ändå inte skickar långivaren ditt ärende till inkasso. Betalar du inte inkassobolaget går det slutligen till Kronofogden.

Går det så långt som till Kronofogdemyndigheten blir det inte bara dyrt, du kan få svårighet med att få framtida lån . Dessutom kan det bli svårt att byta bostad, att skaffa olika former av abonnemang mm.


Vissa kreditinstitut och banker kan även säga upp lånet till omedelbar betalning. Detta innebär att hela skulden ska betalas på ett bräde.

Har du misskött ditt bolån och banken säger upp krediten innebär det alltså att allt som du inte har amorterat och alla räntor och eventuella påminnelseavgifter ska betalas direkt. I många fall kan det handla om 100 000 – tals kronor eller miljonbelopp.

I regel säljs huset i samband med att ett bolån sägs upp. Förhoppningsvis har huset eller bostadsrätten ett värde som är lika stort eller högre än den kvarvarande skulden. Sen återstår att försöka hitta en ny bostad…

Och du, innan det har gått så här långt bör du ha kontaktat din långivare för att se om de kan hjälpa dig. Det bör du göra direkt när du inser att det inte går att betala nästa faktura.