tisdag 8 mars 2011

Kan jag ta ett lån?

Många undrar om de över huvud taget kan få ett lån. Det är en fråga som är svår att svara på. Banken eller kreditgivaren tittar på en rad faktorer innan du får besked om lånet beviljas eller inte.

De viktigaste punkterna som avgör om man får ett lån eller inte


Är du kreditvärdig?

Klarar du en vanlig UC (kreditupplysning). Har du inga skulder hos skatteverket eller kronofogden och inte heller betalningsanmärkningar sedan tidigare har du passerat en viktig tröskel. Det är negativt om du haft flera kreditupplysningar tagna på dig den senaste tiden.

Har du fyllt 18 år?

En grundförutsättning för att få ett lån är att man har fyllt 18 år. Är du yngre än så får du vänta tills du är myndig.
 

Har du arbete?

Den som har arbete har betydligt större möjligheter att få ett bra lån än den som är arbetslös, sjukskriven, eller arbetar som egen företagare och konsult.

Hur stora inkomster har du?

Goda inkomster är bättre än små inkomster. Regelbundna inkomster är bättre än oregelbundna.

Hur mycket ska du låna?

Det är lättare att låna lite och att låna väldigt mycket, enkelt uttryckt. Det svåraste kan vara att få lån på ca 50 000 kr utan säkerhet. I regel har man en säkerhet för lånet när det är fråga om mycket stora belopp, t ex bolån vilket underlättar. De lån som är enklast att få är små SMS lån.

Har du en säkerhet för ditt lån?

Som nämndes ovan är det bra med en säkerhet för ett lån. Exempel på säkerheter är bilar, båtar, bostadsrätter och hus. Säkerheten gör både att det blir enklare att få lån men också att räntan blir lägre.

Typexempel på när det är lätt och svårt att få lån


Det lätt att få lån om du har en bra månadsinkomst och fast anställning. Du ska låna till ett hus och kostnaden för lånet är bara ca en fjärdedel av din nettolön.Utan tvekan kan du få ett bolån med bra ränta.

Det är svårt att få lån om du ska låna utan säkerhet (in blanco) om du är arbetslös och har betalningsanmärkningar.

Om du tillhör en eller flera av grupperna som har svårt att få lån ska du inte ge upp direkt. Det finns banker och kreditbolag som är specialiserade på lån till personer med lite trasslig eller oregelbunden privatekonomi. Exempel på sådana företag är Bluestep och Freedom Finance.